Kineski aparati za zavarivanje GRAPHITE – Jedna dobra priča, Testirali smo.....

Postavio Goran Blagić 16/03/2019 2 Komentar(i) Tekstovi,

U opštoj konfuziji, kako korisnika, tako i kupaca, koji su aparati dobri, a koji ne, rešili smo da napišemo ovaj tekst, kako bi svim potencijalnim kupcima bilo jasnije, koji aparat za zavarivanje izabrati.

 

Napominjemo da je ovaj tekst pisan za hobi i one malo iskusnije zavarivače!

 

Kako smo i pre pisali, što još uvek važi, niste dovoljno bogati da kupujete jeftine stvari.

Da li je baš tako?

Kineski uređaji mogu i te kako biti dobri, a nijanse u ceni su zanemarljive ali ipak postoje.

 

Prvo: Nikako ne kupujte aparate za koje ne dobijate garanciju trgovca ili proizvođača! Oni su po zakonu u obavezi garantovati za proizvod 2 godine minimum.

 

U naš servis su stizali novi aprati kupljeni na sumnjivim mestima posle samo 15ak minuta rada. Kupac sa pravom traži garanciju na servis, ali niko vam je neće dati, iz prostog razloga zato što posle popravke i dalje imate isti aparat sa istim tehničkim rešenjima. Servis često čak prevazilazi vrednost polovine uređaja!?

 

U potrazi za dobrim kineskim uređajima, stigli smo do kompanije Poljobit koja je generalni uvoznik aparata za zavarivanje marke GRAPHITE i kompanije FIN IMPORT koji je generalni uvoznik profesionalne opreme i uređaja za zavarivanje u čijoj ponudi se nalazi i RILAND. Od kompanije Poljobit smo dobili dva nova uređaja ( treća generacija) od 160A i 200A MMA, a od kompanije FINIMPORT smo dobili RILAND 160GDM sa lift tig opcijom. Ovim putem bi se velikodušno zahvalili pomenutim kompanijama.

Pa krenimo redom.

GRAPHITE 56H813 – 200A:

Aparat u radu 4mm elektroda, pogledajte ovde: https://www.youtube.com/watch?v=uNDj4iT0CEo

Aparat u radu 3.2mm elektroda, pogledajte ovde: https://www.youtube.com/watch?v=lxuGcojv7JA

                                                             

 

Poznata je činjenica da kineska industrija funkcioniše na principu copy-paste, pa je tako i prva generacija bila verna kopija Telwina sa svim manama koje Telwin poseduje, ali ipak malo napredniji?  Nepristupačan za servisiranje kao i kopirani model Telwina ali sa napajanjem kontrole sa klasičnim transformatorom, što je garantovalo sigurniji rad u tom pogledu.

 

 Onda stiže druga generacija koja nas je zaista pozitivno iznenadila. Izbačen je otpornik snage na ulazu i umesto njega je stavljen NTC otpornik, koji u svakom slučaju smanjuje havariju u slučaju pregorevanja.

 

Napojni kabl je PRAVIH 2,5mm2 i odličnog kvaliteta! Pristup Igbt-ovima je apsolutno lagan, te je serviserima omogućena brza zamena (koja je uzgred rečeno veoma retko trebala-razočarenje za servisere ali sreća za korisnike). Sledeće iznenađenje je bilo hlađenje sa dva velika i po površini duplo veća hladnjaka nego što je to slučaj kod Telwina, sa DVA turbo ventilatora!!!. Zaista za svaku pohvalu. Kineski stručnjaci su se potrudili da kopiraju, a onda da unaprede i ispeglaju nedostatke koje Telwin u istoj klasi poseduje.

 

 PWM je ostvaren sa UC3844 i ni u jednoj od retkih prilika koje smo imali za servisiranje nije izneverio. Isto važi i za napajanje. Povratna sprega je ostvarena preko strujnog transformatora i nismo baš bili sretni zbog toga poučeni iskustvom servisiranja uređaja sa crnih marketa gde je strujni transformator preko loših ispravljačkih dioda izazivao pregorevanje operacionog pojačala u najmanju ruku ali često i mnogo kompleskniji kvar.

 

Zatim stiže treća generacija koju smo otvorili i testirali.

 

Apsolutno drugačiji pristup u tehničkom smislu. Pa krenimo redom.

 

Napojni kabl i dalje vrhunskog kvaliteta sa karakterističnim mirisom reciklirane gume, izuzetno fleksibilan i dovoljno dugačak. Naravno sa kineskim potpisom (bez utikača!), što možemo opravdati velikim serijama proizvođača za različita tržišta. Ipak 2 dolara je previše na taj broj uređaja :) :)

Prvo iznenađenje je napajanje kontrole i odmah smo primetili da je Off line SMPS napajanje preuzeto od Froniusa. Korak napred, nema šta.

 

 

Povratna sprega je ostvarena preko naponskog transformatora što je retkost u aparatima ove klase. Napon izlaza se meri i preko preciznog operacionog pojačala, feedback se šalje u PWM koji je ovog puta kompleksniji ali i kvalitetniji za proces upravljanja izlaznim tranzistorima. Sve pohvale za ovaj projekat.

 

Štampana ploča ne liči na klasične jeftine pertinaks otpade. Primetna je debljina bakra i odličan završni lem.

 

 

 Izlazni tranzistori su takvih karakteristika da opravdavaju intermitencu koja je napisana u tablici i nalazi se sa gornje strane aparata. Inače problem sa podacima o intermitenci na jeftinim uređajima (nazovimo ih pravim imenom - lažan podatak) dovodi do forsiranja aparata od strane korisnika, te im znatno smanjuje vek trajanja, što je ponekad kod jeftinih uređaja sa crnog tržišta i samo pola sata rada.

 

Nalazimo zamerku na priključne konektore 9mm, koji bi u ovom slučaju mogli biti 12,7mm.

Isprobali smo bazičnu elektrodu 3,5mm i strujom od 140A smo se igrali sa njom. Izuzetno lagano paljenje i stabilan luk, sa Antistick funkcijom koja radi bersprekorno.

 

Ovo je aparat u klasi WURTH 200A, koji je 2,5 puta skuplji i koji se uzgred rečeno po našem iskustvu veoma loše pokazao. U istoj klasi je Telwin Technology 236HD, Varstroj VARIN2000.

 

Rezime: Ovo je aparat za hobi upotrebu i u toj klasi na lestvici od 1-5 bi ga ocenili kao 4+. Vreme će pokazati izdržljivost i dugotrajnost što u velikoj meri zavisi od kvaliteta upotrebljenjih komponenti.

Prvi sledeći aparat za zavarivanje u višoj klasi košta 840Evra pa naviše. Našim rečnikom rečeno ’’Stvarno dobra kupovina’’.

 

Apelujemo na korisnike da poštuju intermitencu i tako višestruko produže vek trajanja svog uređaja.

 

Inače Poljobit je odgovorna kompanija kod koje važi garancija 2 godine i apsolutno bez primedbe će vas ispoštovati (naravno ako uređaj nije otvaran sem od strane ovlaštenog servisa, te ukoliko uređaj nije mehanički oštećen ili nije poštovana intermitenca). Garancija se takođe neće uvažiti ako korisnik vrši brušenje blizu ventilatorskog ulaza, odnosno otvora za hlađenje mašine. Metalna prašina i vlaga su veliki neprijatelji inverterskih uređaja uopšte. GRAPHITE elektronika je maksimalno zaštićena dvoslojnim lakom.

 

 

 

 

 

GRAPHITE 56H812 – 160A:

Aparat u radu pogledajte ovde: https://www.youtube.com/watch?v=uzPfbFh5vUQ

 

 

Ovo je prva serija uređaja ovog proizvođača od 160A. Odmah se vidi da je iskustvo iz 200Amperske serije ugrađeno do tančina u ovaj uređaj. Ustvari apsolutno isti aparat po svemu kao i njegov stariji brat.

Jedina razlika je u odabiru izlaznih tranzistora.

 

 

I mi smo pomalo zbunjeni, zato što su Izlazni Igbt-ovi odabrani kao da je u pitanju 200A uređaj od konkurentnih firmi. Nismo merili struju zavarivanja, ali se čini kao da je GRAPHITE pribegao triku ograničene pobude i time nastoji da aparat zadrži što duže u eksploataciji. Zavarivali smo kiselom elektrodom 3,5mm sa strujom 120A, i kao što smo očekivali, uspostavljanje luka je izuzetno brzo i precizno. Antistick takođe radi bez greške.

 

Tablica intermitence je prikazana ispod i za ove tranzistore smatramo da je korektno dimenzionisana.

 

 

Aparate za zavarivanje firme GRAPHITE možete kupiti u svim trgovačkim i specijalizovanim radnjama u Srbiji.

Ove uređaje možete kupiti i u našoj OnLine prodavnici.

 

Više o aparatima za zavarivanje firme RILAND pogledajte ovde.

2 Komentar(i)

ZLATKO MILENKOVIC:
07/09/2017, 07:42:20 AM
Odgovori

IMAM APARAT ZA VARENJE TELWIN TECNICA 164 INVERTER,PROBLEM :NE MOZE DA UPALI ELEKTRODU SAMO NA KRATKO OSTVARI KONTAKT I ODMA PREKINE,PITANJE:DA LI BI MOGLI NA OSNOVU OVOGA DA MI KAZETE U CEMU JE PROBLEM I KOLIKO BI KOSTALA POPRAVKA.UNAPRED HVALA

Goran Blagić:
08/06/2019, 09:09:30 PM

Telwinovi aparati su prilicno jednostavni za servis. I pored jednostavnosti servisiranja, ponekad je potrebno dosta vremena, sto za dijagnostiku, sto za sam rad.Najbolje da nazovete, pa da detaljnije objasnite, sta se desava. Sta znaci ostvari kontakt? Da li protece struja kroz elektrodu ili ne? Izmerite napon praznog hoda na konektorima za kablove. Treba da se poklapa sa U(o) sa tablicom na samom aparatu.

Milan:
16/07/2018, 10:27:28 PM
Odgovori

Poz imam aparat lorch 150a prilikom zavarivanja krene jaka struja prosto prsti i prilikom zavrsavanja na pocetku zavarivanj i kada prestane dugacak mu luk

Goran Blagić:
08/06/2019, 09:10:34 PM

Da li govorite o DC TIG ili elektrolucnom zavarivanju?

Ostavi komentar