Testirali smo RILAND160GDM MMA-TigLift

Postavio Goran Blagić 17/03/2019 0 Komentar(i) Tekstovi,

RILAND je izuzetno kvalitetan Italijanski brend sa ogromnom selekcijiom aparata za zavarivanje.

S obzirom da je potražnja za aparate u klasi do 160A na našem tržištu zaista velika, a ovaj uređaj se može klasifikovati kao poluprofesionalni sa mnogim tehničkim rešenjima kao u aparatima profesionalne klase, ovaj model nas je posebno zainteresovao.

Na ozbiljnost cele priče nas je uverilo i to što je uvoznik za ove aparate FIN-IMPORT, firma koja se 30 godina bavi uvozom najprofesionalnije opreme i uređaja za zavarivanje, te kao takva ozbiljna kompanija, sigurno zna šta radi.

Krenimo redom:

Italijanski dizajnerski potpis je odmah bio uočljiv, čim smo uređaj izvadili iz kutije. Kompaktan, prilično lagan, ergonomski adaptiran upravo za terenski rad. Težina je 4,8kg.

Na prednjoj strani je display na kojem očitavate zadatu struju i taster za odabir režima zavarivanja (elektrolučno ili LiftTig zavarivanje). Uvek smo cenili jednostavnost rukovanja. Nemaju zavarivači baš mnogo vremena da selektuju raznorazne parametre. Italijani su se potrudili da bude praktičan za upotrebu.

Onda je došla prava poslastica za nas servisere. Otvorili smo uređaj i odmah uočili neobičan mrežni ulaz.

Kada smo pogledali u tehničke detalje, videli smo da je proizvođač namenski napravio mrežni ulaz adaptiran za priključak na agregat. Skidamo kapu za detalj koji će mnogo značiti potencijalnim kupcima za rad na terenu gde postoji potreba za alternativnim izvorom električne energije.

Još jedno iznenađenje je bilo odabir izlaznih Igbt-ova iz porodice IRGP.. . Dokaz da su se vratili starom izboru je i to da su se vremenom pokazali kao veoma izdržljivi i pouzdani. Mi to kao serviseri odlično znamo kada otvorimo sličan aparat i samo kažemo ’’Stari dobri aparati’’. Ne menjaj konja koji trku dobija.

Za čitav proces kontrole je zadužen mikroprocesor u SMD tehnici, te možda imamo zamerku na položaj koji nije baš imun na prašinu, iako je sama ploča odlično izolovana lakom iz više slojeva.

Priključni konektori su 12,7mm!!! Ne sećamo se da smo videli takav konektor na 160A MMA uređajima. Očigledno da konstruktori nisu hteli da razmišljaju o dobrom kontaktu te nisu štedeli na priključnim konektorima.

Tig lift smo isprobali na struji od 20A! Fantastična kontrola luka. Ovaj aparat će zadovoljiti većinu profesionalnih i hobi horisnika za potrebe i struje koje taj uređaj može isporučiti. Ipak za ovaj novac ne možemo očekivati HF start Tig luka.

Sa bazičnom elektrodom 3,5mm smo zavarivali bez problema sa fantastičnim lukom ali u visokim opsezima strujne regulacije. Mišljenja smo da za ovu baznu elektrodu ipak treba 200A aparat kako bi bio manje opterećen.

Za poređenje i nemamo baš neki izbor, jer ovakav uređaj je prilično jedinstven na našem tržištu, ali ako kažemo da ga uporedimo sa GYS165 MMA i TIG, nije korektno prema RILANDU. Svi serviseri dobro znaju da se GYS 165 ne može servisirati u slučaju da pregori bilo šta u izlaznom delu, te je zamena prilično skupa, što kod RILANDA nije slučaj. Mogli bi ga uporediti možda sa TELWIN MMA FORCE 195, ali ovaj model nema Tig funkciju koja i te kako zatreba.

Tablicu intermitence treba ispoštovati kako bi produžili vek trajanja uređaja.

Takođe uz uređaj će biti isporučen i sigurnosni utikač.

Sve u svemu bez ijedne primedbe na ovaj multifunkcionalan uređaj po više nego prihvatljivoj ceni. Osnovni razlog za nisku cenu je proizvodnja ovog aparata u Kini u koju su pod pritiskom tržišta i najbolje evropske kompanije prisiljene da sele proizvodnju (u nesreći ipak ima malo sreće:))

 

Ovaj, kao i ostalu paletu uređaja možete kupiti od FIN-Import kompanije, kao i u našoj online prodavnici klikom OVDE.

Garancija je dve godine, a što smatramo da je jedna od najbitnijih uredbi koje su regulisale naše tržište

Ostavi komentar